Kalenderlyset: Sådan begyndte traditionen

Profilbillede
dato

Et kalenderlys er en hyggelig tradition i mange hjem i december. I nogle familier laver man f.eks. sin egen lysdekoration med kalenderlys, gran, kogler og fint julepynt.
For børn er kalenderlyset en hyggelig og sjov måde at tælle ned til juleaften på. Det kan kun gå for langsomt til, at det bliver juleaften, og gaverne endelig kan pakkes ud ved det strålende juletræ.

Men hvordan opstod traditionen med kalenderlys egentlig?
Kalenderlyset har faktisk ikke så mange år på bagen. 
Det hele startede i begyndelsen af 1900-tallet, hvor skolebørnene talte dagene ned til jul. I hjemmene holdt man også styr på dagene med hjemmelavede kalendere, eller med lys, der tændtes hver dag. 

Kalenderlys var hjemmelavede i starten, og traditionen blev beskrevet første gang i bogen “"Smaa Fester – glade Gæster" af Lis Byrdal: 

"En idé til børnene er at dele et lille tykt lys med 23 tynde, sorte tuschcirkler, som man kan lægge farver imellem, hvis man vil. Hver aften lige fra d. 1. december brænder man så et stykke ned – hele tiden til den næste streg. Den dag lyset brænder ud, er det jul – og træet tændes."

Efterhånden kom der kalenderlys til salg i butikkerne, og de første lys blev solgt under besættelsen i 1942. Siden da har vi vedligeholdt den hyggelige tradition, der markerer dagenes gang op til jul. 

Kilde: Alt Om Julen